Chocolade

 

Xocoatl,

Via de ontdekkingsreiziger senor Cortez is Europa in contact gekomen met de cacao boon. Hij heeft onze wereld kennis laten maken met het chocoladedrankje. Door senor Cortez kunnen wij nu genieten van de luxe en mysterie van chocolade!!

Volgens de wetenschappers ontstond de wieg van de chocola zo’n 4000 jaar geleden in Honduras. Cortez de wereldreiziger werd aangezien voor de god van de cacaobonen “Quetzalcoatl”. Hij hoopte in dit werelddeel goud te vinden maar werd overladen met cacaobonen. En het drankje Xocoatl. Al snel zag hij in deze vreemd gevormde amandel het bruine goud van Honduras. Via Cortez die uit Spanje kwam, komt het “cacaobonengoud” in Europa terecht. Hier wordt het slecht smakend heidens brouwsel verrijkt met honing, vanille en later rietsuiker. En deze laatste toevoeging is de grondlegger voor ons hedendaagse chocoladerepen.

David Chaillou uit 1659 is de eerste franse chocolatier die met de chocola gebak en koek bereidt. Helaas is het in die tijd alleen voorbehouden aan de adel en de rijken van de aarde.

De eerste hydraulische machines voor het persen en malen van de cacao bonen wordt in het verenigd koninkrijk gebouwd in het jaar 1728.

Pas in 1839 komen de eerste nederlanders echt in beeld met de cacaopers van Coenraad van Houten. Deze pers kan de cacaodeeltjes scheiden van de vloeibare cacaboter. Dit ontvette cacaopoeder is veel makkelijker op te lossen in vloeistof.

In 1848 is het pas voor het eerst gelukt om cacaoboter en suiker aan cacaomassa toe te voegen om zo de vaste chocolademassa te verkrijgen.  Voorheen was het altijd een chocoladedrankje of geperste ruwe korrelige textuur. Die men dan weer in een vloeistof moest oplossen.

Vanaf 1900 is het ook voor de middenklasse betaalbaar om chocolade te proeven. Dit werd mogelijk door de sterke prijsdalingen van cacao en suiker.

 

Informatiebron: Callebaut chocolade.